Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'ermita de Sant Bartomeu

Sant Bartomeu de Baiasca és l'antiga església parroquial romànica del poble de Baiasca, en el terme municipal de Llavorsí, a la comarca del Pallars Sobirà. Està situada una mica allunyada al nord-oest del poble.Només es conserva un absis, el mur de la façana i vestigis de basaments de murs. Amb aquestes restes podem saber que es tractava d'un edifici d'una sola nau, amb dos absis semicirculars, precedits de trams presbiterals. A causa del seu emplaçament, aprofitant l'estret cim del serrat, l'església presenta una orientació molt anòmala, amb els absis al Sud-oest i la façana principal al Nord-est. La porta, ben conservada, és d'arc de mig punt fet amb petites dovelles. L'aparell és de carreu irregular de pedra tosca, més ordenat al mur Nord-est que no pas a l'absis, on trobem decoració de lesenes. Es tracta d'un edifici de gran interès per la singularitat de la seva tipologia, poc freqüent a la Catalunya alt-medieval. Són del mateix tipus l'església de Sant Andreu de Llimiana, encara que més monumental, i l'església canonical de Santa Maria d'Espirà a l'Aglí, construïda al segle XII.

L'única referència documental coneguda d'aquesta església data de l'any 1575, quan en la visita pastoral el visitador fa constar que s'ha de reparar el llosat de l'edifici, i a la visita del 1758 es fa constar que a Baiasca hi ha una confraria de Sant Bartomeu.

Les ruïnes d'aquesta església són situades al cim d'un serrat que fa la partió entre dos torrents i a prop d'un grup de bordes, a llevant del poble de Baiasca. Per anar-hi cal seguir un camí des del poble de Baiasca en direcció a llevant, seguint el riu, en vint minuts de caminada trobem les ruïnes, visibles des de l'arribada al poble.[